skip to Main Content

“Tyskland” – på Nationalmuseet, København – søndag d. 10. november 2019

Jeg er begejstret! Det er en super fin udstilling, som Nationalmuseet viser  – ‘Tyskland’ – i anledning af 30-året for Berlinmurens fald, der ledte til Tysklands genforening året efter.

Jeg har i den forgangne uge op til udstillingens åbning hørt rigtig mange dejlige og spændende fortællinger i radioen om dagene op til og omkring Berlin-murens fald d. 10.-11. november 1989 (bl.a. på DR1), og jeg var godt oplyst i forvejen om både historien om murens fald (det er jo også en del af min historie, og desværre var jeg dengang ikke årvågen nok til selv at hoppe i bilen og tage til Berlin, og selv deltage direkte i festlighederne i Berlin, men jeg deltog via nyhedsformidlingen med fremtids-glæde herhjemmefra) og om den efterfølgende genforeningshistorie.

Udstillingen fortæller om Tysklands historie igennem historiske artefakter, mønter, genstande, alle ledsaget af forklarende og oplysende tekster.

Nationalmuseet har også fået mulighed for at vise en god bid af Berlinmuren, som står i en massiv glasmontre ude foran museets indgang. Jeg får lyst til at lægge hånden på den .. jeg får lyst til at juble over at den står her, og ikke dér hvor den oprindelig stod … Den er bemalet med bl.a. et hjerte, og om det er original grafitti fra før muren faldt, eller fra dagene, hvor grænserne blev åbnet og frem til nedrivningen, ved jeg ikke. Men det er også lige meget. Et fint symbol.

Nationalmuseet har på sin udstillings-plakat et maleri af den tyske kunstner Georg Baselitz – Det tyske flags farver, frynset med et ørnlignende motiv malet på. Og logo-typet ‘Tyskland’ giver straks associationer til det tyske produkt RitterSport chokolade, ‘Quadratisch. Praktisch. Gut’, hvilket også er meningen.

Udstillingen markerer også det Dansk-Tyske venskabsår og det giver rigtig god mening at vi ser på og omfavner vor store nabo mod syd. Jeg har i min opvækst fået meget begrænsede informationer om og holdninger til Tyskland, men i min egen bevidsthed og i mine egne erfaringers perspektiv har jeg kun haft tiltagende beundring og interesse for vores naboland. Jeg har oplevet tyske samarbejdspartnere, jeg har kørt igennem landet og oplevet venlighed og præcision og et ønske om at levere service og nøjagtighed. Jeg har mødt skønne og sjove mennesker og deres familier fra Tyskland.

I løbet af udstillingens varighed bliver der også afholdt nogle rigtig spændende talks, og jeg fik lejlighed til at høre Thea Dorn, som er en tysk kulturpersonlighed, i samtale med Steen Nørskov fra DR. Virkelig spændende at høre hende fortælle meget levende og sjovt om særlige kendetegn ved at være tysk eller Tyskland i det hele taget. Der kommer senere spændende talks med Lykke Friis (som ofte betegnes som Tysklands-kender), Knud Romer m.fl. og jeg håber at jeg kan nå forbi og høre dem fortælle.

Det er en super god lejlighed til at bliver rigtig-rigtig meget klogere på Tyskland, både fordi vi kan samarbejde med hinanden, fordi vi kan løfte så meget i fællesskab, når vi er flere sammen, fordi vi har så meget tilfælles.

Nationalmuseet har virkelig gjort det godt med denne udstilling, som er privat fonds-finansieret, og er kurateret i samarbejde med The British Museum.

Flere billeder tilføjes når jeg får lejlighed til gense udstillingen ..

Just fabulous …

Back To Top
DanishEnglish