skip to Main Content

Sonja Ferlov Mancoba – på SMK – d. 11. februar 2019

En skøn mandag formiddag i vinterferien, hvor Statens Museum for Kunst – SMK – havde inviteret til vinterferiearrangement for børn og voksne. Sikke et vidunderligt mylder af små og lidt større børn og deres voksne eller bedsteforældre.

Og jeg var kommet for at se Sonja Ferlov Mancoba, en dansk kvindelig kunstner, der fra 1930’erne og frem arbejdede med skønne skulpturer i gips, bronze og andre formbare materialer.

Det var på forhånd klart for mig at hun var dansk, men hendes rejse i kunsten og til Paris og i samlivet med den sydafrikanske ægtefælle kendte jeg intet til.

Igen slog det mig, hvor moderne jeg synes at kunstnerne i 1930’erne var .. eller er de blevet moderne igen? De har virkelig været ‘fremme i skoene’ .. progressive .. udforskende, og jeg kunne ikke undlade at give udstillingen på Picassomuseet i Paris sidste år en tanke. Udstillingen handlede om Picasso’s år 1932, og viste bl.a. værker fra 1932 og en masse andet som Picasso havde samlet eller beskæftiget sig med i året 1932. Mageløst. Moderne. Se også indlægget om Musee Picasso her.

SMK er smukt og fint og spændende og .. levende, er nok det ord jeg kommer i tanker om .. med de mange børn og voksne, som så og oplevede og legede og arbejdede i værkstederne denne dag.

Kafeteria, den stedlige museumsrestaurant, er flyttet fra den nedre ende af den flotte tilbygning og til et siderum til foyeren, og det er super skønt – først og fremmest fordi rummet er dejligt og lyst og venligt og man føler sig rigtig godt tilpas i rummet, og derudover også fordi det nu er muligt at gå ind fra gaden og få en kaffe eller bid brød uden at skulle løse billet til hele huset. Jeg fik ikke prøvet Kafeteria denne gang men det er det første jeg gør når jeg om meget snart besøger SMK igen.

 

Just Fabulous …

En lille og dejlig tilføjelse:

D. 27. februar holdt Master Fatman aka. Morten Lindberg og kurator Dorthe Aagesen en ‘Lyttesession’ hvor de talte om Sonja Ferlov Mancoba og hendes liv, og Morten Lindberg satte lidt musik til. Morten Lindberg/Master Fatman er en helt skøn DJ og radiovært, og han huserer mest på P8Jazz i øjeblikket, hvor han fremdrager super skønne jazzmusiknumre – ofte i indspilninger, man aldrig har hørt før. Programmerne kan varmt anbefales og kan findes som podcasts på DR.dk – og her.

Læs mere om ‘Lyttesessionen’ her.

 

   

 

Back To Top
DanishEnglish