skip to Main Content

Teknisk Museum – Helsingør – 11. september 2018

Hvad er mere oplagt end en gammel fabrikshal, når man laver et Teknisk Museum. Måske er det egentlig tilfældigt, at det var her i Helsingør, at det var her i en fabrikshal, at alle de sjove gamle dampmaskiner og elektriske maskiner og flyvemaskiner og biler og cykler og motorcykler blev installeret for at blive udstillet .. men det giver god mening. Og med god plads kan (de kørende) maskiner flyttes rundt og give plads til særudstillinger.

Teknisk Museum i Helsingør er altså rigtig sjovt at besøge. Udstillingen består af genstande, givet eller doneret til eller samlet af museet i tidens løb, og giver en god blandet indsigt i vore teknologiske landvindinger – både set fra dansk perspektiv, fordi mange af de ting der er udstillet er dansk producerede, og samtidig i et verdenshistorisk teknologisk perspektiv.

Teknik er jo en relativt nyere opfindelse .. eller rettere .. den teknik, som museet fokuserer på er den maskiniserede teknik … eller måske er det mere rigtigt at bruge ordet ‘teknologi’ … fra dampmaskiner og forskellige damp-drevne maskiner, el-drevne maskiner, diesel-drevne maskiner, elektro-teknik af forskellig art, transportmaskiner såsom cykler, biler, motorcykler, fly og helikoptere, og endelig rumfart .. og så har de et stort udvalg af små og større maskiner, som vi anvender i alle mulige sammenhænge, f.eks. i husholdningen.

Flyvningen er godt repræsenteret med en god samling fra den danske opfinder Ellehammers værksted, og med en hel flykabine fra et gammelt SAS fly samt flere mindre og mellemstore fly, bl.a. et jagerfly fra det danske forsvar.

I et helt rum er udstillet en stor samling af fine gamle damp-maskiner, smedet og dekoreret smukt og med sans for detaljerne, og det er tydeligt at se, at de danske maskin-værksteder, som i sin tid byggede disse maskiner, besad stor stolthed ved deres fine arbejde i bl.a. kobber og messing. Det var tidens mest forfinede højteknologi.

Et meget illustrativt display er NKT’s (tidl. Nordisk Kabel og Tråd) illustration eller demo af de forskellige el-kabler, som vi har i højspændingsmaster og almindelige el-master. Normalt hænger el-kablerne jo højt over jorden i masterne, så vi ved ikke hvordan de ser ud eller er udført, men det kan man se her.

Det mest magiske at se, på denne helt almindelige tirsdag, var Andreas Mogensens ‘Sojus’-rumkapsel, som var udstillet sammen med et Virtual Reality set-up, hvor brugeren kan opleve, hvordan nedstigningen igennem atmosfæren opleves i Sojus-rumkapslen. Super skønt at Teknisk Museum har muligheden for at vise rumkapslen samtidig med at Nationalmuseet har kunne vise Andreas Mogensens rumdragt fra hans tur til ISS i september 2015.

 

Just Fabulous …

 

 

Back To Top
DanishEnglish