Statens Museum for Kunst viser netop nu en fin udstilling 'Efter Stilheden - Kunstens kvinder…
Frihedsmuseet i Churchilparken, København – d. 18. oktober 2020
Frihedsmuseet – genetableret og åbnet juli 2020
Det nye Frihedsmuseum er virkelig fint og super spændende, og det formidler tiden og den danske frihedskamp under 2. verdenskrig på en meget fin måde.
Men først lidt om selve museet:
Det gamle Frihedsmuseum, som lå samme sted i Churchillparken ud for Kastellet og Toldboden, brændte i 2013, og heldigvis blev de udstillede genstande reddet fra branden, men bygningen, som var opført i træ, var ikke til at redde. Derfor blev det besluttet at opføre et nyt museum, og det stod færdig til indvielse i juli 2020.
Museet ligger under jorden og giver associationer til en bunker, og kun indgangspartiet – med publikumsindgang i stueetagen og museums-cafe ovenpå – er det eneste synlige af museet. Derfor ved man ikke hvad der venter, når man besøger museet første gang.
Og associationen til en underjordisk bunker er afgjort meningen, til det dunkle og dystre ved krigstiden, til mørklægnings-tiden, til den dunkle og dystre undergrunds-virksomhed, som frihedskæmperne ledte i løbet af krigen.
I udstillingen bliver vi ledt igennem beskrivelser fra indledningen af krigen til år 1940, bl.a. i form af tavler med avis-‘spisesedler’, der fortæller om nyheder fra ud- og indland med reference til den eskalerende trussel fra Tyskland og Italien.
Samtidig bliver vi præsenteret for fem mennesker – i forskellige livssituationer -, som fortæller deres historier, bl.a. igennem en skuespillers genfortælling, og iscenesat til tiden.
Vi bliver i de dunkle rum ledt videre igennem årene 1941, 1942, 1943 og 1944, igennem de fem menneskers fortællinger og via artefakter som f.eks. illegale trykkemaskiner, sabotage-udstyr og -planer, beklædningsgenstande osv., som alt sammen er med til at illustrere livet, modstanden, de politiske tiltag, værnemagtens tiltag, mediernes dækning, og befolkningens liv og tilstand.
Også befrielsen er skildret og beskrevet, og sluttelig ser vi en afrundende fortælling om de fem menneskers liv efter krigen.
En meget fin formidling af historien om frihedskampen og frihedskæmperne, og om tiden under krigen fra forskellige vinkler.
Læs også mere om Frihedsmuseet her og her (museets hjemmeside under Nationalmuseets hjemmeside).
Og jeg skal helt sikkert se den udstilling igen – med børn og unge mennesker under armen næste gang.
Just Fabulous ..