skip to Main Content

SMK – Statens Museum for Kunst – København, den 28. august 2021

Statens Museum for Kunst viser netop nu en fin udstilling ‘Efter Stilheden – Kunstens kvinder tager ordet‘ med et stærkt udvalg af kvindelige kunstneres værker.

Værkerne er udført af kvindelige kunstnere igennem de seneste 100 år og har mange forskellige udtryk, og det er en skøn og fint kurateret blanding af vor nutidskunst og datidig samtidskunst, og det giver rigtig meget stof til eftertanke.

Min personlige refleksion går bl.a. på udtryk, motiv og materialer, og jeg tænker naturligvis også på, hvorfor netop disse kunstnere er valgt til udstillingen, og hvorfor netop disse værker er valgt. Måske er det nogle gange det muliges kunst – hvilke værker kan man finde/låne osv. Under alle omstændigheder glæder jeg mig til at høre udstillingens kurators, Birgitte Anderberg’s, egen fortælling om udstillingen d. 6.10.2021.

Imellem den oprindelige meget pompøse museumsbygning og tilbygningen, indviet i 1998, ligger Skulpturgaden, og lige nu vises her en ret skøn videoinstallation af Simone Aaberg Kærn (og hendes lille propelflyver er ophængt i loftet).

Fortællingen om baggrunden for værket, der blev vist første gang i 2006 (men er forberedt fra 2002), fortællingen om hvordan Simone Aaberg Kærn har udført værket, som er en video/reportage om en fly-rejse (i eget lille propelfly) til Afghanistan og mødet med afghanske kvinder (og særligt en afghansk kvinde, der ønsker at blive pilot), gør mig fuld af beundring (hvor er hun sej!), og det inspirerer mig, for det er fyldt med (vove-)mod og ukuelig vilje, og det at gøre det, når man har evnen til at ville sige og gøre noget i en vigtig og meget relevant sammenhæng, inspirerer mig og taler til mig. På grund af den særlige aktuelle situation i Afghanistan er værket virkelig relevant netop i dag.

Jeg under mig over, hvorfor jeg ikke har set værket før, men jeg kender naturligvis til Simone Aaberg Kærn for det officielle statsministerportræt, hun i sin tid udførte af Anders Fogh Rasmussen, og jeg har også set værket ‘Sisters in the sky‘, som er portrætmalerier af luftens heltinder fra 2. verdenskrig. Hende vil jeg gerne se meget mere af.

Som afslutning på et besøg på museet, er det altid dejligt at gå i cafeen eller i butikken, ligesom det er muligt at besøge både cafe og butik, uden at skulle købe adgang til at se udstillingerne.

Just Fabulous

 

Back To Top
DanishEnglish