skip to Main Content

Fashioned from Nature – Geologisk Museum – d. 8. juni 2019

Et skønt besøg på Geologisk Museum ..

Geologisk Museum ligger på Øster Voldgade 5-7 – tæt på Nørreport station, i ‘baghaven’ til Botanisk Have, og skråt overfor indgangene til Rosenborg Slot og Kongens Have.

Selve bygningerne er fra 1893 og rummede oprindelig  ‘mineralogisk samling’ (en samling der oprinder helt tilbage fra 1600-tallet, samlet og skænket af konge og adel) og Universitetets Kemiske Laboratorium.

Museet har løbende forandret og fornyet sig (foyerens store kuppelparti er f.eks. udsmykket af Per Kirkeby i nyere tid), og i dag er byggeriet af et nyt samlende Nationalt Naturhistorisk Museum begyndt i Botanisk Have. Det bliver først og fremmest vildt spændende at se hvordan Geologisk Museum og Zoologisk Museum sammen kommer til at formidle naturhistorien, og vildt spændende at se hvordan bygningerne bliver udformet – jeg er helt sikker på at det bliver helt mageløst.

Fashioned from Nature

Udstillingen er kurateret af V&A i London og fortæller om bl.a. hvordan vor beklædning og beklædningsmoden har udviklet sig over århundreder, en udvikling som bl.a. er båret af den teknologiske udvikling i symbiose med samfundenes og samfundsmodens udvikling. Udstillingen beskæftiger sig med de seneste 400 års mode og tøjproduktion, og hvordan naturen har inspireret til og været anvendt i udviklingen af tøjet og moden.

En lille note om mode ..

Til alle tider har beklædning været et medvirkende effektmiddel: til at vise samfundsstatus, til at vise holdninger, til at vise økonomisk formåen, til at vise ‘stand’, til at vise hvor i livet, man er, til at signalere hvor i livet man vil hen, til ‘passende’ eller bevidst ‘upassende’ påklædning, og m.m.

Oprindelig har ‘beklædning’ været beskyttelse mod vejr og vind og har bestået i pels fra nedlagte dyr og/eller måske barkstykker – men allerede ur-folk har i nogle samfund ‘smykket’ sig med måske ekstra meget pels eller måske en særlig pels eller en særlig måde at bære den på, for at signalere en status i ur-samfundet. Moden var dermed skabt, og synonym med en vis signalværdi.

Ur-menneskerne har levet i mindre og spredte populationer, og udviklingstrinene er sket simultant eller forskudt i de forskellige miljøer; det er derfor ikke til præcis at sige, hvornår og hvordan og hvor ‘teknologien’ med forarbejdning af skind eller vinding af tråd af hår/uld fra dyr er opfundet. Og det er derfor heller ikke til præcis at stadfæste, hvornår og hvordan man videndeler eksakte teknologier.

På et tidspunkt i historien (formentlig før jernalderen) lærer mennesket at vinde garn af dyrehår/pels, så nål og tråd og vævning ligger lige for (man har også bundet sine skind om kroppen og brugt nål til at fæstne dem med). Man opdager på et tidspunkt, hvor mennesket begynder at dyrke jorden, at det er muligt at dyrke hør og bomuld, som kan anvendes til de finere tråde, både anvendt til vævning og syning.

Udstillingen

Udstillingen viser bl.a. hvordan modeindustrien har hentet både inspiration og råmaterialer fra naturens verden gennem de seneste 400 år og fokuserer også på de konsekvenser, som produktionsmetoder og forbrugsvaner har for miljøet og mangfoldigheden af planetens dyre- og plantearter.

Samtidig fejrer udstillingen naturen som en enestående inspirationskilde til mønstre, former og farver og slår tonen an til en mere bæredygtig fremtid med innovativt design fra branchens frontløbere.

Udstillingen fortsætter også sin fortælling i en fremskrivning af hvordan tøjproduktion og dermed moden også i fremtiden kan basere sig på nye teknologier.

Læs mere om Geologisk Museums egen introduktion til udstillingen her.

Flere noter om udstillingen og fotos senere .. billederne i galleriet er mørke fordi de delikate materialer ikke tåler for meget lys hvorfor kunstbelysning er begrænset på udstillingen.

 

 

Back To Top
DanishEnglish