skip to Main Content

Sommerlandets Arkitektur – Sophienholm – 19. juli 2018

Jeg har aldrig før været til en udstilling på Sophienholm, som oprindelig er opført som et landsted til familien Holm (Generalpostamtsdirektør Theodorus Holm) i 1768, og ombygget i begyndelsen af 1800-tallet, beliggende ud til Bagsværd Sø. Det er ikke svært at forestille sig, hvordan der har set ud i 17-/1800-tallet, for parken er velbevaret, og udsigten er fortsat lang og bred.

Denne udstilling omhandlede ‘Sommerlandets Arkitektur’, og udgangspunktet – et landsted – var jo en fortrinlig ramme at give den fortælling i.

Landstedet var det sted, hvortil man tog hen fra byen, fra arbejdet, fra dagligdagen. Set i det historiske perspektiv synes jeg også at udstillingen – i hvert fald i min optik – på en fin måde stillede ind på – eller illustrerede – datidens klasseskel eller økonomiske skel, de forskellige tidsepokers forskelle på de velhavende og de der ikke var så velhavende, ud fra vinklen: den arkitektoniske udvikling i sommerbolig-kulturen.

Fra de store palæer for de få, både dengang og i dag, og til de mindre eller små (historisk set i stærkt stigende antal og variation) sommerboliger for de mange; fra typehusene i sommerhusområderne til kolonihave-foreningerne.

Historien viser jo, at fritiden som fænomen løbende og i hastig grad er blevet udbredt for alle, i takt med den undergåede udvikling til et betydeligt mere lige samfund end det der var tilfældet i 17-/1800-tallet, hvilket har medvirket til at præge udviklingen i sommerbolig-arkitekturen og sommerlandskabet.

Udstillingen var omkring det hele .. fra de store landsteder og palæer over de mindre sommerhuse, hvor der stadig også var plads til at tjenestefolkene kunne komme med på landet, landligger-miljøerne, badehotellerne, de nyetablerede sommerhusområders arkitektur, haveforeningerne m.v.

På udstillingen vistes både fine fotos og akvareller, historiske og nye arkitekt-tegninger samt både nye og gamle hus-modeller, og masser af skønne gamle posters/plakater og reklamer, der priste sommerlandet.

Læs mere om udstillingen her og se Sophienholms eget fotomateriale fra udstillingen her.

 

Sophienholm er et rigtig fint og hyggeligt udstillingssted .. vejen jeg tog derhen i bil bragte mig igennem et landskab, som jeg tænker også har set sådan ud for 100 år siden. Meget charmerende. Og ikke mindst har Sophienholm også en rigtig dejlig cafe, med dejlige frokostretter og god kaffe og kage, og med en opmærksom service. Den fine terrasse er blevet godt udnyttet i sommerens løb.

Just fabulous …

 

Back To Top
DanishEnglish